Sevärdheter

Blå Jungfrun
Den mytomspunna ön mitt i Kalmarsund som mäter hela 85 meter över havet. Den kallas även Blåkulla och det sägs att om man tar med sig en sten eller för något från ön så skall det bringa otur. Det avgår dagligen utflyktsbåtar från hamnen i Byxelkrok
Byrums Raukar Ölands enda Raukfält finns vid Byerum drygt en mil söder om Byxelkrok. Hit kan du vandra eller cykla längs den vackra kustvägen. Du kan också ta dig hit med bil via väg 136.
Böda Sand En av Sveriges mest populära och välkända badstränder. Bödabukten är en hela 12 km strand av sand och sanddyner. Det är ca 4 km från Byxelkrok till Böda Sand och du tar dig enklast dit med cykel eller bil.
Böda Skogsjärnväg Järnvägen byggdes av Domänverket för timmertransporter 1906. Den trafikerades fram till 1959 då den lades ner. 1978 hade föreningen Böda Skogsjärnväg invigning av den första sträckan som de återskapat på den gamla banvallen. 1994 invigdes slutsträckan fram till Trollskogen som är ändhållplats på spåret som börjar i Fagerör och trafikeras med ånglok och diesellok för turister på sommaren
Fyren Långe Erik Längst upp på norra Ölands udde sträcker sig fyren Långe Erik med sina 32 meter sig mot skyn. Fyren är över 150 år gammal. Här kan du också ta en fika hos Fyrvaktarn’s Dotter. Även hit tar du dig lättast med cykel eller med bil. Det är cirka 5 km från Byxelkrok.
Neptuni Åkrar Strax norr om Byxelkroks samhälle breder ett flera km långt klapperstensfält ut sig. Namnet Neptuni åkrar fick platsen av Carl Von Linné vid hans besök 1741. Under slutet av maj och fram till slutet av juni blommar Blåelden och då är hela fältet färgat i blått.
Skäftekärr Järnåldersby Här finns flera spår av järnåldersbosättningar, och även ett rekonstruerat hus som är en kopia av de hus som funnits här för över 1000 år sedan. Här finns även den gamla Jägmästarbostaden omgiven av vacker park från 1860-talet.
Thujaskogen Jägmästaren på Skäftekärr planterade ett bestånd av Thujaplantor i början av 1900-talet, de har nu växt sig till 25-30 meter höga träd o bildar en stol sal under trädkronorna. Dessvärre drabbades skogen hårt av stormen i januari 2005.
Trollskogen Allra längst upp på Ölands nordöstra udde breder sig den märkliga Trollskogen ut sig. Skogen är fylld av knotiga och vindpinade träd. Vid parkeringen finns ett Naturum med information kring skogen, jord- och skogsbruk som bedrivits på Öland. Det finns även vandringsleder runtom i skogen. På östra kusten ligger lämningar från vraket efter skonaren Swiks som strandade här 1926